Goedkope familieuitjes

Het vinden van een goedkoop familieuitje is vaak een belangrijk doel voor gezinnen. Vooral voor gezinnen met meerdere jonge kinderen die nog een grote behoefte hebben om de wereld te ontdekken. Helaas zijn vele familieuitjes buitenshuis redelijk duur, vooral als je op pad gaat met meerdere kinderen. Zelfs de kosten voor een eenvoudig uitje naar de bioscoop kunnen voor een wat groter gezin aardig oplopen.

Daarom hebben wij ons best gedaan om een aantal familieuitjes voor jullie op een rijtje te zetten die niet veel hoeven te kosten, of zelfs helemaal gratis kunnen zijn. Hieronder vindt je een aantal van onze meest gewaardeerde ideeën voor een geslaagd uitje met het hele gezin.

Familieuitje in het plaatselijke park of recreatiegebied
Elk gezin heeft wel een plantsoen, park of recreatiegebied in de buurt van de eigen woonplaats. Soms zijn er zelfs wel meerdere mogelijkheden te vinden binnen een straal van 10 kilometer. Probeer deze parken dan in elk geval eens per jaar te bezoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld allerlei lekkere hapjes en snacks inpakken voor een picknick, naar het park of recreatiegebied rijden en ontdekken wat er op die locatie verder nog allemaal mogelijk is. Verschillende parken en gebieden bieden enorm veel variërende activiteiten aan zoals zwemmen, wandelen in de bossen of op de heide, vissen, kanoën, fietsen of skateboarden. Omdat deze activiteiten niet veel kosten of zelfs grotendeels gratis zijn, is dit een prima voorbeeld van een actief en goedkoop familieuitje.

Fietstochten
Als je een leuke activiteit zoekt om in het weekend of in de vakantie een uur of twee mee te doden kunt je een fietstochtje in de buurt van uw huis gaan ondernemen. Mochten jullie de omgeving van de eigen woonplaats inmiddels wel kennen, en zoek je een familieuitje dat wat langer duurt? Dan is het ook een leuk idee om de fietsen mee te nemen naar een andere locatie, zoals een bos of natuurgebied. Zo kun je daar de omgeving op de fiets verkennen. Parkeer de auto op een herkenbare plaats, en fiets met zijn allen in een bepaalde richting. Een goede tip daarbij is, om een route uit te kiezen richting een mooie plaats voor een picknick in de natuur, of naar een horecagelegenheid voor een hapje en een drankje. Dan helemaal voldaan weer een tijdje in een andere richting rijden om daarna terug te rijden naar de beginlocatie. Deze fietstochtjes zijn zeer ontspannen en iedereen kan weer eens genieten van onze mooie natuur. Maak er dus zeker geen wedstrijdje van, maar beleef deze dag vooral als een ontspannen familieuitje voor het hele gezin.

Vrijwilligerswerk
Dit is misschien niet een activiteit waar de meeste mensen snel aan zullen denken voor een familieuitje, maar het kan zeker heel leuk en leerzaam zijn voor de kinderen. Helaas is dit uitje soms wel wat beperkt vanwege de leeftijd van de kinderen, maar gelukkig zijn er vaak genoeg mogelijkheden die voor elke leeftijd goed te doen zijn. Zo kun je denken aan een hele dag of een middag betrokken te worden bij vrijwilligersactiviteit in het bos waarbij nieuwe boompjes geplant worden, of bloembollen poten in de tuin van een bejaardentehuis. Dit is niet alleen een zeer goedkope manier om een ​​dagje met de familie door te brengen, maar het geeft de kinderen ook de kans om in te zien hoe onze eigen daden een positieve werking kunnen hebben op andere mensen.

Festivals en kermissen
In de zomer worden er in veel steden en gemeenten gratis festivals georganiseerd. De entree is daarbij gratis, maar meestal moeten voor sommige voorstellingen of attracties wel betaald worden. Probeer daarom eerst achter het programma van het festival te komen. Zo kan de dit familieuitje op de juiste manier gepland worden waarbij jullie de gratis activiteiten, demonstraties en optochten die plaatsvinden in elk gaval kunnen bijwonen. Om het prijzige en soms ongezonde festival-eten te vermijden, kan je een pakketje met eigen lunch en snacks meenemen. Een goede voorbereiding maakt van dit gezinsuitje een goedkope aangelegenheid voor de hele familie.

Buitenspelen
Alles wat je nodig hebt voor dit familieuitje is een park of een veldje met een aantal open ruimten en een geliefd sportartikel van de kinderen, zoals een frisbee, voetbal of iets anders. Neem dan wat ruimte om enkele spelletjes te spelen met je familie. Ga in een grote cirkel staan en gooi de frisbee diagonaal naar elkaar, speel een potje voetbal met zelfgemaakte doeltjes van takken of jassen, of iets anders dat je kunt bedenken. Omdat dit vaak wel ergens in de buurt van huis mogelijk is, besteden een groot aantal kinderen met hun ouders veel tijd aan middagen en avonden door dit te doen, meestal vergezeld door een makkelijke maaltijd.

Culturele evenementen
Controleer altijd de plaatselijke krant op de uitgaansagenda voor gratis culturele evenementen in uw regio, waarvan er veel plaatsvinden zonder dat je er veel over hoort. Er is namelijk een groot aanbod van dergelijke gebeurtenissen om met het hele gezin van te genieten. Denk daarbij aan een bezoekje van een gratis klassiek concert in het park, voorstellingen van het plaatselijke toneelgenootschap of ga eens kijken bij een sporttoernooi. Er zijn allerlei culturele activiteiten die plaatsvinden binnen jouw gemeenschap. Als je gewoon even de tijd neemt ze te vinden zal je ontdekken dat ze perfect zijn voor een rijke, nieuwe ervaring voor ouders en kinderen.